
Het BIOS (of Basic Input/Output System) is wat in versnelling komt wanneer u uw computer aanzet: het is het meest fundamentele softwareniveau dat er op uw machine is, waarbij wordt gecontroleerd of alle systeemcomponenten werken en op de juiste plaats zitten, en het laden van het hoofdbesturingssysteem. Het BIOS is essentieel voor een soepele werking van uw pc en daarom is het ook van vitaal belang dat u het up-to-date houdt.
Gelukkig zijn BIOS-updates voor het onderhoud van uw systeem veel gemakkelijker uit te voeren dan een paar jaar geleden: pc-moederborden, waarop het BIOS is opgeslagen, zijn aangepast en geëvolueerd om gebruikers een gemakkelijker leven te geven. (En als we pc zeggen, bedoelen we computers die bedoeld zijn om Windows te draaien, hoewel de meeste Linux-apparaten en hackintoshes ook afhankelijk zijn van het BIOS – door Apple gemaakte machines zijn echter een beetje anders.)
Een van die evoluties was de vervanging van het BIOS door UEFI, of Unified Extensible Firmware Interface, op moderne moederborden. UEFI is sneller en capabeler, en het doet de meeste taken die het oude BIOS deed, maar omwille van de eenvoud zullen we het hier nog steeds het BIOS noemen (het wordt vaak UEFI BIOS genoemd, of nog steeds gewoon de BIOS).
CPU-Z kan een handje helpen bij de voorbereiding.
CPU-Z kan een handje helpen bij de voorbereiding.
Schermafbeelding : Gizmodo
Wat de naam ook is, we hebben het over de low-level firmware waarop uw computer vertrouwt en het is in uw eigen belang om deze up-to-date te houden met bugfixes en beveiligingspatches. Het is een van die reguliere taken die u moet ondernemen om ervoor te zorgen dat uw systeem zo gezond en veilig mogelijk is.
Maar geen paniek: zolang je je aan de instructies houdt, zou je het einde van dit kleine project in slechts een paar minuten moeten kunnen bereiken. Het (UEFI) BIOS kan meestal worden bijgewerkt vanuit Windows of door het gebruik van een USB-stick, hoewel het proces enigszins zal verschillen tussen moederbordfabrikanten.
Met dat in gedachten moet je eerste aanspreekpunt altijd de website zijn van de fabrikant die je moederbord (of je hele laptop) maakt. Hier vind je alle benodigde updatebestanden, en vaak krijg je ook gedetailleerde instructies – dit is bijvoorbeeld de handleiding voor nieuwere Asus-moederborden, terwijl dit het equivalent is voor Acer-computers.
De noodzakelijke Dell BIOS-update vinden.
De noodzakelijke Dell BIOS-update vinden.
Schermafbeelding : Gizmodo
Een snelle zoekopdracht op het web naar het merk en model van uw computer zou een aantal relevante hits moeten opleveren, en waar mogelijk moet u ook de naam en het modelnummer van het geïnstalleerde moederbord vermelden. Als u niet weet welk model moederbord zich in uw pc bevindt, opent u Systeeminformatie (typ het gewoon in het zoekvak van de taakbalk om het te vinden), kijk dan naar de BaseBoard-details onder Systeemoverzicht .
Als dat om wat voor reden dan ook niet werkt, of geen zin heeft, zal CPU-Z het werk ook gratis voor u doen: start de applicatie en onder het tabblad Mainboard ziet u vermeldingen voor de fabrikant van het moederbord en modelnummer. Zowel CPU-Z als systeeminformatie zouden ook de BIOS-versie en -datum moeten weergeven, zodat u weet hoeveel jaar het geleden is dat deze voor het laatst is bijgewerkt.
U zou nu voldoende informatie moeten hebben om online te gaan en op zoek te gaan naar een BIOS-update: blijf bij de officiële ondersteuningswebsites van de fabrikant, want u weet dat wat u krijgt echt en vrij van malware is. Afhankelijk van de fabrikant, heb je misschien meer geluk met het zoeken naar het merk en model van je laptop (misschien gevolgd door “BIOS-update”) in plaats van naar het merk en model van je moederbord.
Een hulpprogramma dat vergelijkbaar is met dit, leidt u door de daadwerkelijke update.
Een hulpprogramma dat vergelijkbaar is met dit, leidt u door de daadwerkelijke update.
Schermafbeelding : Gizmodo
Verschillende fabrikanten doen BIOS-updates anders, en het kan zelfs verschillen tussen moederborden van hetzelfde bedrijf, maar je zou het moeten kunnen redden met een minimum aan technische knowhow. We geven u een voorbeeld voor een Dell pc en uw eigen proces zou in dezelfde lijn moeten lopen.
Het uitgebreide ondersteuningsportaal van Dell is hier en u wordt meteen gevraagd om het model van uw computer in te voeren of een hulpprogramma te downloaden. U kunt ook op Drivers & Downloads klikken om direct naar de downloads te gaan die u nodig hebt. Als u zoveel mogelijk grip wilt hebben , is dit de SupportAssist- tool voor downloaden en installeren die u zoekt . Als je geluk hebt, krijg je een Windows-tool om het meeste BIOS-updatewerk te automatiseren; zo niet, dan moet u op zijn minst stapsgewijze instructies krijgen.
In het geval van een Dell-computer – en de meeste andere computers – krijgt u een klein hulpprogramma dat u kunt downloaden en uitvoeren. Hiermee wordt het BIOS bijgewerkt naar de nieuwste versie en wordt uw pc tegelijkertijd opnieuw opgestart, dus de gebruikelijke waarschuwingen over het opslaan van al uw werk en ervoor zorgen dat er eerst een back-up van al uw bestanden wordt gemaakt , gelden hier opnieuw.
Toegang tot het BIOS is gemakkelijker op moderne Windows 10-systemen met UEFI.
Toegang tot het BIOS is gemakkelijker op moderne Windows 10-systemen met UEFI.
Schermafbeelding : Gizmodo
Deze hulpprogramma’s zouden ingebouwde beveiligingen moeten hebben om te voorkomen dat u uw computer volledig dichtbouwt, en we willen u er op geen enkele manier van weerhouden om uw BIOS bij te werken, maar wees extra voorzichtig als het gaat om het vinden van de juiste bestanden en ervoor te zorgen dat uw computer ben niet bezig met iets te doen als je de patch aanbrengt.
Als het klaar is, krijg je alle voordelen van een Windows-update: betere compatibiliteit met andere hardware, betere beveiliging, minder bugs en misschien zelfs een paar extra functies. Om oudere machines in je BIOS, moet u meestal een hit Function toets of de Delete- toets tijdens het opstarten (controleer uw steun documentatie of de berichten op het scherm als u niet zeker bent).
Met het nieuwere UEFI BIOS kunt u het venster WIndows-instellingen openen, vervolgens naar Update & Beveiliging , Herstel gaan en op Nu opnieuw opstarten klikken . Kies vervolgens Problemen oplossen , Geavanceerde opties , UEFI Firmware-instellingen en tenslotte Opnieuw opstarten . De opties die u ziet na het opnieuw opstarten, zijn afhankelijk van het merk en model van uw computer, maar u kunt meestal de opstartvolgorde van uw schijven wijzigen of Wi-Fi-connectiviteit in- of uitschakelen.
Het bijwerken van uw BIOS kan een ontmoedigende taak zijn, vooral omdat het uw computer kan blokkeren als u de instructies niet precies opvolgt. Maar als u de instructies tot op de letter volgt, krijgt u een veiligere en snellere computer. Dus het is het zeker waard.
Leave a Reply